31 KÖNNYEDÉN ÉS GYORSAN ELKÉSZÍTHETŐ ADVENTI NAPTÁR

A karácsonyi várakozás önmagában is izgalmas időszak, különösen az apróságok számára, amit még varázslatosabbá tehetsz, ha saját készítésű adventi kalendáriummal leped meg gyerkőcödet, unokádat.
Ehhez pedig nem is kell különösebb ördögi trükköket bevetned, elég egyszerűen csak körülnézni a konyhában, kamrában, varródobozban, és máris számtalan alapanyagra bukkanhatsz, amiből elkészítheted saját, egyedi adventi naptáradat.
Az alábbi alkotások ugyan hagyományos értelemben nem nevezhetők naptárnak, az általuk betöltött funkció mégis ugyanazt szolgálja, mint hagyományos társaiké. Egy biztos, bármiből is készüljenek, a saját beleadott munka meghozza gyümölcsét, így az ünnepre való készülődés felejthetetlen emlékké válhat csemetéid számára is. Meríts ihletet az alábbi egyszerű, mégis kreatív adventi naptárakból!
1. Papírzacskóból

Papírboltban könnyen beszerezheted ezeket a kis papírzacskókat, amiket díszíthetsz a lurkó kedvenc mesefigurájával, de akár magad is rajzolhatsz rá, netán ragassz rájuk karácsonyi szalvétából kivágott mintákat. Glitter tollal számozd meg őket, hajtsd vissza a zacskók tetejét, és tűzőgéppel rögzítsd.
advnaptar01
Nagyobbaknak egy kevésbé díszes változatadvnaptar01c
Itt a ruhacsipeszekre került a számozásadvnaptar01d

2. Papírtasakból, vászontáskából

Ami ezeket az egyszerű kis tasakokat feldobja, az a karácsonyi csomagolópapírból kivágott és felragasztott számozás. Szinte minden háztartásban akad korábbi ünnepekről megmaradt csomagolópapír, így spórolhatsz azzal, ha nem újat veszel, hanem hasznosítod a már másra nem alkalmas papírmaradványokat. A tasakokat facsipesszel rögzítsd egy kifeszített zsinórra.
advnaptar02
Vászontáskában is jól mutatnak az ajándékok
advnaptar02b

3. Kartonpapírból

A különböző háttérszínű kartonlapokra ragassz fel szalaggal átkötött papírhengert. A meglepetések a henger belsejében bújhatnak meg.advnaptar03

4. Díszdobozkákból

Mini papírdobozokból (hobbi üzletben, papírboltokban beszerezhető) is játszi könnyedséggel készíthetsz naptárt. Az egyszerű natúr dobozkák dekoratív zsineggel átkötve máris sokkal csinosabbak.
advnaptar04
Az előbbi megoldás bolondosabb változata a festett díszdoboz, amit a ráragasztott csipkés tortapapírral tehetsz mutatósabbá.
advnaptar04b

5. Pohárból

Papír vagy műanyag (akár kiürült, elmosott tejfölös, kefires pohár is remekül megteszi) pohárkákból is készíthetsz meglepetést. A poharakat vond be különböző mintájú csomagolópapírral, belsejüket béleld ki színes selyem vagy krepp papírral. Függeszd fel őket szalagra, vagy sorakoztasd fel őket a polcon, ablakpárkányon.advnaptar05b

A rénszarvas ábrázatú naptárhoz a barna színű csomagolópapírral bevont pohárkákra ragassz szemeket (ezeket hobbi szaküzletekben tudod beszerezni), piros filcből ragassz orrot, barna filcből szarvacskákat. A pohár két oldalát lyukaszd ki, fűzz bele szalagot, és ezeknél fogva akaszd fel őket egy zsinórra.advnaptar05

6. Papírguriga újrahasznosítva

Itt az idő, hogy a látszólag nem sok mindenre jó vécépapír gurigákat, illetve a konyhai papírtörlő gurigáját (ezeket felvághatod kisebb-nagyobb méretűre is) hasznos célra fordítsd.  Öltöztesd őket szaloncukornak – persze előtte ne felejtsd el belecsempészni az ajándékot –  tekerd körbe színes csomagolópapírral, és számozd be őket.

advnaptar06

Gurigából kis csomag – Roppant minimalista és gyors megoldás ez a szintén gurigából készített naptár. A gurigákat lapítsd le, töltsd meg a meglepetésekkel, és mint egy miniatűr csomagot, kösd át piros dekorszalaggal. A guriga csomagokat ragaszd fel egy nagy kartonlapra.
advnaptar07badvnaptar07

7. Gyufásdobozból

Szinte minden háztartásban akad üres gyufás skatulya. A kisebb-nagyobb gyufásdobozt burkold be méretre vágott karácsonyi mintájú csomagolópapírral (jó lehetőség, hogy hasznosítsd a maradék csomagolópapírokat). Használj különböző mintájú papírt, így bohókásabb összhatást érsz el.
advnaptar08advnaptar08badvnaptar08c

8. Borítékból

Nemesen egyszerű, mégis praktikus ötlet a sima, fehér borítékból készített füzér. Csúsztasd bele az aprócska kincseket, ragassz rá számozott matricákat, és csíptesd fel őket egy kifeszített zsinegre. Ha nincs hova fellógatnod a borítékokat, akkor ragaszd őket szorosan egymás mellé egy nagyobb méretű kemény kartonlapra, vagy egy parafatáblára.advnaptar09advnaptar09badvnaptar09cadvnaptar09d

9. Kartontölcsér

Kartonpapírból (vagy mintás scrapbook papírból) tekerj kúpot, az érintkezés mentén pár csepp ragasztóval ragaszd össze. Festékkel tetszőlegesen mintázhatod, majd fehér kartonból kivágott számokkal jelöld meg őket. Fordítsd lefelé, és helyezd alájuk a meglepetéseket.
advnaptar10advnaptar10c

Ingyen letölthető tölcsér sablont itt találsz:

Csipkés tölcsérek – Az előbbi megoldás elegánsabb változata a fehér kartonból készült, tortapapírral díszített papírtölcsér.
advnaptar10badvtolcser

10. Adventi naptár befőttes üvegből

Remek SOS megoldás lehet az apróbb-nagyobb befőttesüvegekből készített naptár is, hiszen ugyancsak egy olyan alapanyag, mely szinte minden háziasszony kamrájában megtalálható. Válogass össze 24 darab akár egyforma, akár különböző méretű üveget, és béleld ki őket karácsonyi csomagolópapírral.
advnaptar11advnaptar11b

11. Textilből

Az előbbiekhez képest talán ez igényelhet kicsivel több időt és kézügyességet, de ha mindennek birtokában vagy, és szeretsz varrogatni, akkor karácsonyi mintájú lenvászon anyagból készíthetsz aprócska zsákokat is. A számozással azonban nem kell sokat bíbelődnöd, hisz egy alkoholos filc vagy textilfilc is jó megoldás lehet. Ha minden kész, ültesd a kis zsákokat egy kosárkába.
advnaptar12

Egyszerű zsákvászonból is gyárthatsz kis batyukat, kösd fel, vagy pici facsipeszekkel csíptesd fel őket egy kifeszített zsinegre.
advnaptar12badvnaptar12d
És végül egy könnyített változat: itt varrnod sem kell, csak batyud kötnöd egy cikk-cakk ollóval kivágott anyagdarabból.
advnaptar12c

12. Muffin tepsiből

Egy még nem használt muffin tepsiből is remek adventi naptár válhat, még ha furán is hangzik. Töltsd meg a lyukakat apró meglepetésekkel, majd ragaszd le őket.
advnaptar13advnaptar13b

Forrás: https://juno.hu/magazin/2014/11/13/31-konnyeden-es-gyorsan-elkeszitheto-adventi-naptar/

Vélemény, hozzászólás?

Loading...