ÓCSA, SELYEM-RÉTI TANÖSVÉNY

Mesebeli lápvilág

A Budapesttől délre fekvő Ócsa melletti Nagy-erdőben található Selyem-réti tanösvény hazánk egyik legmesésebb táján kalauzolja végig a látogatókat. Az év minden szakában víz alatt lévő varázslatos láperdőbe kényelmes sétaút vezet be egészen a zölden tündöklő Selyem-rétig.

A tanösvény hossza: 1500 m (3 km oda-vissza)

A séta jellege: könnyű séta, jól jelzett útvonalon, széles, jó minőségű földúton. Kisgyerekekkel is tökéletesen jól járható. Kerékpárral, de még kerekesszékkel is végig lehet rajta menni.

Kiindulópont, megközelítés: az Ócsáról Bugyi felé vezető országút mellett lévő parkoló. Ócsától kb. 2 km-re, az út bal oldalán lévő táblát figyeljük, viszonylag nehezen észrevehető a leágazás. Az 5-ös főútról, Budapest felől, Alsónémedi után, Felsőbabádnál térjünk balra, Ócsa felé, innen már csak 1 km a tanösvény parkolója.

 

A túra leírása

Az egyedülálló látványosság az Ócsai Tájvédelmi Körzet része, a Duna-Tisza-közére jellemző, homokos talajon kialakult lápmedencék egyike. A Nemzeti Park által kialakított, 1500 m hosszú, 6 állomásos tanösvény az országút melletti parkolóból kiindulva, széles, kényelmes úton vezet a Selyem-rétig. A földút a mindkét oldalán húzódó láprétek, láperdők közt vezet, remekül megfigyelhetjük a különleges élőhely egyedi növényeit, gazdag állatvilágát. A tanösvényt érdemes télen is felkeresni, a befagyott láp valami elképesztően hangulatos.

tanösvény állomásait számmal jelzett faoszlopok mutatják, ismertető szöveget itt ne keressünk, az Ócsai Tájházban tudjuk megvenni a tanösvény tájékoztató füzetét. A parkolótól a sorompóval lezárt úton induljunk el, Sárga sáv jelzések is segítenek az eligazodásban. Az első állomásnál kis letérő kínálkozik jobbra a vízinövényekkel sűrűn benőtt láp felé. Kis szerencsével láthatunk siklót, békát, vagy akár mocsári teknőst is.

Nyáron az apró, sárga virágú mocsári gólyahír a legjellegzetesebb színfoltja a lápvilágnak. A következő állomás, a 2-es számú, a gyerekek egyik nagy kedvence, egy hatalmas, több száz éves, kidőlt tölgyfa kínál remek mászási lehetőséget. A lustán kanyargó úton hamarosan megpillantjuk a fantasztikus láperdőt, égerfák állnak a vízben, kicsit a trópusi mangrove erdőkre hajaz a mesebeli táj. Az enyves égerfákat lábasfáknak is hívják, mivel jellegzetes támasztógyökereikkel tartják magukat az ingoványos talajon, bár ezeket többnyire csak alacsonyabb vízállás esetén láthatjuk.

A sötét színű vízben tükröződő liget látványa felejthetetlen, a víz alatt lévő tőzegréteg adja a már-már fekete színt.  Továbbhaladva a kőzúzalékos úton, elmegyünk egy üdén zöldellő rét mellett, majd egy erdészházat érintve kis hídon kelünk át a patakon, és elérjük a tágas Selyem-rétet, a tanösvény végpontját. Kissé leharcolt, fából készült játszótér és pihenőpadok fogadják a kirándulókat. WC is van, egy-két asztalt és padot már teljesen fel is újítottak, reméljük a játszótér is hamarosan megszépül. Nem árt az elővigyázatosság, mivel a Selyem-réten meglehetősen sok a kullancs, riasztóval készüljünk fel, főleg a gyerekeket fújjuk be. Visszafelé ugyanazon az úton jutunk a parkolóba.

 

Vélemény, hozzászólás?

Loading...