TÖLTÖTT CUKKINI
Az idei nyár nagy kedvence volt nálunk a töltött cukkini.
Egyszerűen elkészíthető, egészséges, és nagyon finom!
Hozzávalók:
2 db közepes cukkini
50 dkg darált hús
20 dkg rizs
3 kis pohár tejföl
15 dkg trappista sajt
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db paprika
1 db paradicsom
1 evőkanál pirospaprika
só, bors, őrölt köménymag
A cukkinit félbevágjuk, magjait eltávolítjuk, besózzuk, fél órát állni hagyjuk.
Közben elkészítjük a tölteléket:
A hagymát apróra vágjuk, kevés zsiradékon feltesszük párolódni. Mikor üvegesre pirult, levesszük a tűzről és hozzákeverjük a pirospaprikát. Felöntjük egy kicsi vízzel, hozzáadjuk a felkockázott paprikát és paradicsomot, a zúzott fokhagymát, a borsot és a köménymagot, majd összeforraljuk, azaz sűrű pörköltalapot készítünk belőle.
Ezután hozzáadjuk a húst, sózzuk, majd egy kis vizet öntünk alá, és fedő alatt megpároljuk.
A rizst is megfőzzük: először is kimérjük egy bögrébe, vagy tálba, majd kevés zsiradékon kissé átpirítjuk, majd dupla mennyiségű vízzel felöntjük. Sózzuk, esetleg adunk hozzá egy kis ételízesítőt is, majd fedő alatt kis lángon megpároljuk, közben egyszer-kétszer keverjük meg, majd ha elfőtte a levét tegyünk rá egy konyharuhát, arra a fedőt, és tegyük félre fél órát pihenni.
Mikor minden elkészült, keverjük össze a húst a rizzsel, adjunk hozzá 1 db tejfölt, majd töltsük meg a cukkiniket.
Fólia alatt sütőben pároljuk kb. 1 órán át, akkor jó, ha a cukkini megpuhult.
Ezután vegyük le a fóliát, tegyünk a tetejére jócskán tejfölt, reszelt sajtot, majd toljuk be ismét a sütőbe, és pirítsuk meg a tetejét.
Kovászos uborkával mennyei fogás!
Jó étvágyat hozzá!